Vrhunski trener Dalibor Petrinić napravio je odličan intrvju s Tomislavom Dolušićem kojeg prenosimo u cijelosti.
Nakon prošlotjednog intervjua sa Sašom Rajnovićem, ovaj tjedan sam vam pripremio intervju sa još jednim vrhunskim trenerom i učiteljem – Tomislavom Dolušićem.
Tomislav je uz Sašu, jedan od onih rijetkih, skromnih i jednostavnih trenera, koji jako voli educirati i pomagati, nije ljubomoran na nikoga, uvijek će pomoći, ali prije svega, kao i Saša, prava je ljudina ?
Nadam se da će ovaj intervju približiti publiku Tomislavu, te da će on dobiti veću medijsku pažnju, koju, po mom mišljenju, itekako zaslužuje.
Pa krenimo…

1. Za početak reci nam malo o sebi, koliko si dugo u fitnessu i zašto si uopće krenuo tim smjerom?

Od kad znam za sebe bavim se intenzivno sportom, bilo profesionalno ili iz gušta. Kao klinac, ozbiljno sam trenirao nogomet, u juniorima nk Dinamo Zagreb, paralelno nešto kraće tenis i skijanje. Nešto kasnije, u studenstskim danima, nekolko godina sam vrlo intenzivno trenirao boks, kao i dizanje utega. Ipak, izgleda da je presudno bilo, kad me moj pokojni stari, u mojoj 15. godini odveo u naš podrum i upoznao s utezima. Odmah sam se oduševio s takvim tipom treninga, a skupa sa mnom i svi moji frendovi iz kvarta. Ubrzo smo osnovali moju prvu teretanu – Gornja’s gym, sada već davne 1990. Nekoliko godina kasnije na Kineziološkom faksu sam bio u prvoj generaciji koja je za usmjerenje imala predmet „fitness“ (osnove kineziološke transformacije). Dakle, poprilično rano sam krenuo u ovom smjeru. Ipak, moram ustvrditi da je na tom putu bilo mnogo uspona i padova, kao i preispitivanja samomg sebe. Rekao bih da sam presudnu stvar napravio prije desetak godina, kada sam povukao dva vrlo rizična poteza. Slijedeći neke svoje vizije i snove, dao sam otkaz u osnovnoj školi (u kojoj sam radio 6 godina i taj posao sam btw, jako volio), klasičnu teretanu koja je odlično radila, ostavio sam frendu s kojim sam je pokrenuo, te krenuo u avanturu zvanu – funkcionalni trening…

2. Sa svoje 44 godine izgledaš bolje od većine dvadestogodišnjaka, reci nam u čemu je tvoja tajna?

Hvala na komplimentu. Pa eto, na pragu svoje 45. zaista se izvrsno osjećam. Na svojih 183 cm visine, težak sam oko 83 kg. Nema tu velike tajne, jednostavno sam uspio pronaći ravnotežu u treningu, prehrani, odmoru i svakodnevnim obvezama. I vježbe disanja, koje pokušavam upražnjavati svaki dan, takodjer pomažu u podizanju kvalitete života. A primarni cilj mojih treninga, kako za sebe, tako i za moje klijente, je da se što prije počnemo osječati laganu u vlastitom tijelu, kroz raznolike i zanimljive vježbe. Dakle, naglašavam izvedbu i kvalitetu života, a kao nuspojava naših treninga i svega nabrojanog dolazi – odličan izgled!

dreamgym-tomislav-trening2

3. Kako izgleda jedan od tvojih treninga i koliko puta tjedno treniraš?

Kroz godine treninga postao sam maksimalno racionalan. Nekada sam trenirao 2 x dnevno po 2 sata, 6 x tjedno. I uvijek sam bio na granici pretreniranosti i povreda. Danas treniram manje nego ikad, a osjećam se bolje nego ikad! Maksimalno 3 jaka treninga tjedno uz našu legendarnu jutarnju Hard body grupu. Dakle, treniramo po našem Hard body sustavu vježbanja. U ostale dane, obično uz nekog od svojih turbo klijenata na osobnim treninzima, ubacim pokoju rundu mobilnosti.

4. Koliko je po tvom mišljenju bitna prehrana za rezultate u fitnessu?

Kvalitetna prehrana, uz trening i odmor, čine magičan trokut koji garantira uspjeh! Nisam pristalica radikalnih dijeta, već sam zagovornik mediteranske prehrane. Jednostavno trebamo iskoristiti sve blagodati prehrane našeg podnevlja! I svatko bi trebao naučiti osluškivati vlastito tijelo, što se odnosi i na trening i na prehranu. Primjerice, osobno sam prije godinu dana gotovo u potpunosti izbacio šečer iz prehrane, i to potpuno spontano, bez odricanja. Ne morate biti „robovi“ prehrane da bi došli do rezultata u fitnessu, ali se prema vlastitom tijelu odnosite s poštovanjem, i to će vam se višestruko isplatiti.

5. Vidim da si kao i ja, veliki pobornik bodyweight vježbanja. Koje su po tvom mišljenju prednosti i nedostaci bodyweight treninga u odnosu na klasičan trening u teretani?

Bodyweight trening je moja velika strast i smatram da pruža neograničene mogućnosti. Siguran sam da se slažeš sa mnom da je najubojitiji trenažer – naše vlastito tijelo! I sam sam u mladim danima proveo godine vježbajući u klasičnoj teretani, dok nisam došao do raznih spoznaja koje su mi otvorile oči! Naravno, bodyweight trening je širok pojam, i tu treba itekako znati odabrati i dozirati vježbe, i takav trening je onda superioran nad klasičnim treningom u teretani. Nedostataka nema!

dreamgym-tomo-trening3

6. Što misliš o bodyweight sceni u Hrvatskoj i na Balkanu?

Razni pravci i sustavi bodyweight treninga sve su popularniji u svijetu, a sve to polako dolazi i na ove naše prostore. Tu moram biti rigorozan pa ustvrditi da je kvalitetnih trenera i programa malo, a još uvijek je mnogo „svega i svačega“. Primjerice, mnogi treneri još uvijek ne shvaćaju da nismo mi tu da bi impresionirali naše klijente izvodeći neku vrlo tešku vježbu, poput akrobata. To po meni nije svrha bodyweight treninga. Svakome treba pristupiti individualno, u skladu s njegovim mogućnostima. Kroz progresije, na siguran i učinkovit način, dovest ćemo našeg klijenta do željenog cilja. Bit će tu i zaista impresivnih postignuća, ali ponavljam ,korak po korak. To je po mom skromnom mišljenju, uloga trenera.

7. Što misliš o Crossfitu, dobre i loše strane?

Crossfit u svom izvornom obliku ima zaista odličnih stvari, ali nažalost zadnjih godina i sve više negativnih konotacija (čitaj ozljeda!). Naravno, tu mislim na „poplavu“ samozvanih trenera, kao i „you tube“ vježbača. Nažalost, kvalitetnih trenera ima malo, koji znaju dozirati trening, a ne samo stiskati gas! A onda nije pitanje da li će doći do ozljede, nego kada. Osobno sam zagovornik polaganog i tehnički ispravnog izvođenja vježbi, a kad nam je cilj izvesti npr. 100 zgibova, 100 marinaca itd, onda tehnika u većini slučajeva pada u vodu, počinje „ludovanje“ da bi se što prije izvela vježba, a time i velika mogućnost ozljede. Dakle, budite oprezni kod odabira CF boxova…

8. Možeš li nam dati primjer jednog fat loss bodyweight treninga, koji se može raditi kod kuće?

Evo primjera kratkog, prilagođenog ali intenzivnog Hard body treninga. Pogledajte uz runde pripadajuće video clipove. Trening možete provoditi na početnoj, srednjoj ili visokoj razini intenziteta.

Trajanje: cca 30-35 min
Odmor između rundi: 1 min

Zagrijavanje 8 min: https://www.youtube.com/watch?v=B_a8TubvwSI
runda: 4 min. 6 intervala po 40 sekundi bez odmora: https://www.youtube.com/watch?v=1galnx7ON38
runda: 4 min. 6 intervala po 40 sekundi bez odmora: https://www.youtube.com/watch?v=xDrqiJ4FmLQ
runda: Sprint runda 3 min. 12 intervala po 15 sekundi bez odmora: 2 vježbe naizmjenično a) penjač b) čučanj – skok
runda 3 min. Preskakanje vijače ili shadow boxing (boks sa sjenom)

Hlađenje: 20 sporih leđnjaka + nekoliko vježbi laganog istezanja

dreamgym-tomo-trening4-1024x683

9. Nedavno si izbacio DVD za vježbanje, možeš li nam reći nešto više o tome? Isto tako i o edukaciji koju nudiš za trenere?

Kreator sam i osnivač Hard body sustava za vježbanje, koji se sastoji od Hard body knjige o treningu i prehrani, te od DVD box set-a (5 DVD-a s 9 originalnih treninga). To je home fitness guide koji će vas kroz 12 tjedana dovesti do forme života. Provodi se uz, po mom mišljenju, 3 najmoćnija trenažera: vlastito tijelo, kettlebell i suspenzijski trenažer. Trening traje cca 50 min., a trenira se 4 x tjedno kroz 4 različite faze. Osim u vlastitom domu, parku ili plaži, Hard body trening možete trenirati u preko 20 gradova u regiji po vodstvom certificiranih Hard body trenera. Pronađi svog HB trenera: http://www.hard-body.com.hr/hb/hb-treneri/ Svi Hard body treneri i vježbaći su umreženi u Hard body Mega Challenge. Trenutno se provodi treći po redu u regiji, s preko 500 polaznika. Također provodimo i edukacije za fitness trenere i entuzijaste. Hard body certifikacija provodi se grupno i individualno kroz vikend seminar: http://www.hard-body.com.hr/hb/hard-body-certifikacija/ Jako smo ponosni što naša Hard body family broji 75 vrlo kvalitetnih trenera u cijeloj regiji. Naglašavam da se naša edukacija provodi kroz vikend seminar, ali tu naše druženje i edukacije tek počinje. Svi su naši treneri pozvani da kad god požele, dođu na free praksu u našu bazu u Zagreb. Također, Hard body je sustav koji se stalno nadgrađuje, te mogu ekskluzivno najavit uskoro i i prvi Hard body level 2 seminar, s mnogim novitetima.

dreamgym-knjiga-800x541

10. Kakvi su ti planovi za budućnost, te kako te ljudi najlakše mogu kontaktirati?

Kao što sam spomenuo, uživam u istraživanju „nepreglednih prostranstava“ bodyweight treninga! Cilj mi je i neprekidno usavršavati Hard body sustav. Imam veliku sreću što sam u našoj bazi u Zagrebu, fitness centru Dream gym – www.dreamgym.hr , okružen fenomenalnim osobama, našim članovima i trenerima. Neizmjerno sam im zahvalan, što mi dozvoljavaju da se zajedno na treninzima igramo, opako treniramo i pri tome ludo zabavljamo. Surađujem i učim od nekolicine vrhunskih svjetskih trenera i to me jako veseli. Sigurno će neki od njih biti moji gosti i u Zagrebu (o imenima nekom drugom prilikom!). Osjećam da sam tek na početku puta. Svi koji žele vježbati s nama i/ili nam se pridružiti na našim seminarima, mogu me kontaktirati na tomislav@dreamgym.hr . Također sve o hard body sustavu možete pratiti na našem fejsu: https://www.facebook.com/Hard-Body-Workout-284861581706466/ Zahvaljujem ti se na ovom intervjuu, prvenstveno zbog toga što te smatram vrlo kvalitetnom osobom i vrhunskim trenerom. Siguran sam da će u perspektivi biti prilike za zajedničku suradnju na nekom od projekata. The best is yet to come! Stay foolish! DP: Tomislave hvala ti puno na ovom intervjuu, siguran sam da ćemo surađivati u bliskoj budućnosti, a dotada želim ti puno sreće i uspjeha u životu i poslu ?